Strelec Varga odštartoval sezónu triumfom v trape na Qatar Open

19.02.2015 Celý región

Dauha 19. februára (TASR) - Slovenský reprezentant v športovej streľbe Erik Varga triumfoval v trape na medzinárodných majstrovstvách Kataru. Vo finálovom rozstrele premiérových pretekov v sezóne zdolal Taliana Maura De Filippisa 15:13 a úspešne odštartoval sezónu, v ktorej obhajuje titul svetového šampióna. Z mimoriadne dramatického súboja o tretie miesto vyšiel víťazne Nemec Waldemar Schanz, štvrtý skončil Abdulrahman Alfaihan z Kuvajtu.

Vargovi patrila po stredajšej časti kvalifikácie priebežná 4. priečka s nástrelom 48, no po dostrieľaní ďalších troch položiek vo štvrtok sa prepadol o jednu priečku nižšie, keď nemieril presne v troch prípadoch. V kvalifikácii tak minul z maximálneho počtu 125 úspešných výstrelov celkovo päťkrát. Do semifinále napriek tomu postúpil a štrnástimi presnými trefami si spoločne s De Filippisom vystrieľali účasť vo veľkom finále. Zverenec trénera Branislava Slamku nezaváhal v súboji o celkové prvenstvo ani raz, kým De Filippis netrafil dvoch letiacich holubov.

"Strieľalo sa mi veľmi ťažko, keďže ma chytila chrípka a chorý som bol už druhý deň. Napriek tomu to bolo z mojej strany excelentné. Išlo o premiérové preteky, ale beriem to len ako prípravu, pretože u nás nie sú dobré podmienky. Necítil som sa na prvé miesto. Podarilo sa mi však stopercentne sústrediť sa na finále, pozbierať posledné sily a skonsolidovať sa. Bola tu silná konkurencia, aj preto som rád, že to vyšlo," povedal po slávnostnom ocenení pre TASR Erik Varga.

Člen klubu SŠŠR MV SR má pred sebou ďalšiu náročnú sezónu, na ktorú si v Katare pripravil najideálnejší odrazový mostík. Napriek chorobe prešiel semifinálovým aj finálovým rozstrelom vcelku suverénnym spôsobom a pred štartom Svetového pohára v Acapulcu sa naladil na víťaznú nôtu. "Do Kataru už chodíme niekoľko rokov. Beriem to ako prípravu, hoci je to aj generálka na Svetový pohár. Oproti súperom, ktorí strieľajú a pripravujú sa už od decembra, máme veľký sklz a máme čo dobiehať. U nás sa ešte nebude dať trénovať, do Mexika preto pôjdeme len tak na 'blind'," dodal 38-ročný Varga.

Ďalší Slovák Marián Kováčocy sa do vyraďovacích bojov štvrtkových pretekov neprebojoval, obsadil však 9. priečku s nástrelom 117. Vojtech Varga skončil pätnásty, keď trafil úspešne 115 terčov a Jozefovi Ďuračkovi vynieslo 109 rozprášených holubov 35. miesto.

Slovenskí brokisti vybojovali v Katare dve pódiové umiestnenia. Po zlate trapistu Erika Vargu získala bronz v rovnakej disciplíne Zuzana Rehák-Štefečeková. V dvojitom trape obsadil Hubert Andrzej Olejnik 9. priečku a na úvod podujatia skončila Danka Barteková v skeete štvrtá. "S vystúpením svojich zverencov môžem vysloviť obrovskú spokojnosť. Tieto preteky boli generálkou na Svetový pohár v Mexiku a môžem povedať, že splnili svoj účel," dodal pre TASR tréner trapistov Branislav Slamka.

Qatar Open 2015 - trap mužov:
1. Erik VARGA (SR) 15, 2. Mauri De Filippis (Tal.) 13
o 3. miesto: 3. Waldemar Schanz (Nem.) 14 (18), 4. Abdulrahman Alfaihan (Kuvajt) 14 (17)
po kvalifikácii: 9. Marián Kovačócy (SR) 117, 15. Vojtech Varga (SR) 115, 35. Jozef Ďuračka (SR) 109
 

Vyberte región